Која е разликата помеѓу OCPP и OCPI?

Ако размислувате да инвестирате во електрично возило, еден од факторите што мора да го земете во предвид е инфраструктурата за полнење. AC EV полначите и AC точките за полнење се важен дел од секоја станица за полнење EV. Постојат два главни протоколи кои вообичаено се користат при управување со овие точки за полнење: OCPP (Open Charge Point Protocol) и OCPI (Open Charge Point Interface). Разбирањето на разликите помеѓу двете може да ви помогне да донесете информирана одлука за тоаполнач за електричен автомобилвие избирате.
OCPP е протокол кој првенствено се користи за комуникација помеѓу точките за полнење и централните системи. Овозможува далечинско управување и следење на инфраструктурата за полнење. OCPP е широко користен во Европа и е познат по својата флексибилност и компатибилност со различни производители на точки за полнење. Обезбедува стандардизиран начин за точките за полнење да комуницираат со системите за заднина, што го олеснува интегрирањето на различни станици за полнење во една мрежа.

OCPP
OCPI

OCPI, од друга страна, е протокол фокусиран на интероперабилност помеѓу различни мрежи за полнење. Тоа им овозможува на мрежните оператори за полнење да им служат на возачите од различни региони и им го олеснува пристапот на возачитеточки за полнењеод различни провајдери. OCPI повеќе се фокусира на искуството на крајниот корисник, што им олеснува на возачите да пронајдат и користат различни станици за полнење.
Главната разлика помеѓу OCPP и OCPI е нивниот фокус: OCPP повеќе се занимава со техничка комуникација помеѓу точките за полнење и централните системи, додека OCPI повеќе се занимава со интероперабилност и корисничко искуство.
При изборот на полначи за електрични возила и управувањето со станиците за полнење возила, мора да се земат предвид и протоколите OCPP и OCPI. Идеално,станици за полнењетреба да ги поддржува двата протоколи за да се обезбеди беспрекорна интеграција и интероперабилност со различни мрежи за полнење. Со разбирање на разликата помеѓу OCPP и OCPI, можете да донесувате информирани одлуки за вашата инфраструктура за полнење на електрични возила.


Време на објавување: Февруари 20-2024